Citronmoussetårta med lakritsbotten
Publicerat: 2013-08-29 Kl: 11:52:00 | I kategori: LCHF/Nyttigt | 1 kommentarerPå dessertbordet jag hade när jag fyllde 24 fanns även denna moussetårta som är riktigt frisk och god! Av allt som fanns vad det denna som blev snackisen och det absolut mest populära bakverket. Man märker inte på något sätt att den varken innehåller mjöl eller socker, en riktig fullträff med andra ord. Det var första gången jag testade tanken i huvudet och denna var verkligen ett wildcard, men det märktes inte det minsta. Hur ofta lyckas jag fullt ut med en recepttanke första gången när det är LCHF? Ungefär aldrig. Så denna rekomenderar jag er starkt att testa! Är riktigt stolt över den så lägger ni ut den på nätet uppskattar jag (mer än vanligt) att ni länkar receptet hit. Receptet är helt och fullt mitt eget, har inte ens googlat och letat inspiration utan det kom genom att jag tänkte att det måste vara superenkelt att göra en moussetårta utan socker och gluten, vilket det även var!
Simones citronmoussetårta med lakrits

http://tartparadiset.se
Ingridienser lakritsbotten:
50g smör
100g mörk choklad (minst 70%)
2msk grädde
2dl mandelmjöl
2msk lakritspulver (Jag använde lakritsfabriken)
Instruktioner lakritsbotten:
- Smält försiktigt smör, grädde samt choklad på låg värme på spisen (eller i micron).
- Blanda ner mandelmjöl och lakritspulver i chokladblandningen och rör till en jämn smet.
- Täck botten i en springform med bakplåtspapper och fäst det mer ringen runt. (Detta för att lättare ta ur tårtan formen, ska den serveras direkt ur formen så kan du skippa detta moment)
- Tryck ut smeten i botten på formen. (Jag använde en 20cm form)
- Ställ i kylen för att stelna.
Ingridienser citronmousse:
2tsk Gelatin (motsvarande 4 gelatinblad)
1st Citron saft & skal
4dl Grädde
150g Philadelphia
0,25dl Sukrin
Instruktioner citronmousse:
- Blanda gelatinet med vatten enligt förpackningen.
- Riv skalet (absolut bara det gula) av citronen och lägg åt sidan, pressa sedan saften ur citronen.
- Vispa grädden till mjuka toppar.
- Smält gelatinbladen och blanda med citronsaften och hälften av citronskalet i en liten bunke.
- Blanda ner philadelphian och sukrinet tillsammans med cironsaften, vispa ihop så det blir slätt.
- Vänd ner philadelphiablandningen i grädden.
- Fyll moussen på lakritsbottnen och dekorera med resterande citronskal.
- Ställ i kylen minst ett par timmar innan servering.
/Simone
Vattenmelontårta
Publicerat: 2013-08-22 Kl: 01:13:00 | I kategori: LCHF/Nyttigt | 7 kommentarerSå enkelt, så somrigt och så GOTT! Okej, vattenmelon är sött och därmed rätt mycket kh, men någon gång ibland känns det ändå okej. Jag menar, det är ju frukt (för visst är vattenmelon en frukt?) och innehåller en hel del nyttigt. Denna tårta är en no-bake-cake, kort och gott bara vattenmelon med grädde och bär på. Hur smart är inte det?! Tyvärr inte jag som kommit på det har sett det lite här och var på nätet med olika frostingar på. Var smått tveksam till smaken men det var faktiskt väldigt gott och fräscht, även om jag tror man ska äta den ganska på en gång efter att man gjort den.
No-bake watermeloncake

Ingridienser:
1st hel vattenmelon
3dl grädde (lite beroende på vattenmelonens storlek)
1-2dl bär att dekorera med
Beskrivning:
- Skär av topp och botten på vattenmelonen så du kan ställa den på högkant.
- Skär av resterande skal på vattenmelonen, men försök bevara en så rund och fin form som möjligt.
- Spackla med grädde så det blir rakt och snyggt, ev spritsa lite dekoration på den.
- Dekorera med bär.
Galet enkel att göra, och riktigt god. Så passa på att testa den innan vattenmelonsäsongen är slut!
/Simone
/Simone
Mitt dessertbord!
Publicerat: 2013-08-18 Kl: 00:53:39 | I kategori: Dessertbord | 4 kommentarerFör ett tag sedan lade jag upp en hallontårta som var LCHF-vänlig, denna kom från ett helt LCHF-vänligt dessertbord som jag hade när jag fyllde år. Idag får ni se dessertborder som helhet och framöver kommer lite mer recept från dessertbordet. Det var otroligt utmanande och roligt att försöka skapa ett sammanhängande dessertbord som dessutom skulle vara utan sädesslag samt socker. Detta dessertbord utmanade verkligen min fantasi men det blev ändå rätt bra tillslut.

Från vänster:
Extra grädde med hallon.
Chokladpudding med grädde och smultron.
Hallontårta med färska hallon.(Recept)
Mandelcupcakes med vaniljfrosting dekorerade med ett smultron.
Citronmoussetårta med lakritsbotten.
Mandeltoppar doppade i choklad
Chokladkakor
Ett stort tack till min kära far som plockade alla hallon! Smultronen pallrade jag mig faktiskt ut och plockade själv, även om jag gjorde den bistra upptäckten att vårt smultronställe lär vara igenväxt nästa år. Mycket synd då man på en liten plätt kunde plocka ett par liter om man hade tur! Men jag får helt enkelt ge mit ut och leta nya ställen nästa vår.
/Simone
Hallon och chokladtårta med chokladganage
Publicerat: 2013-08-13 Kl: 20:12:45 | I kategori: LCHF/Nyttigt | 0 kommentarerNär jag fyllde år gjorde jag som vanligt ett dessertbord, detta år helt LCHF-vänligt. Bild på dessertbordet kommer i nästa inlägg, för först tänkte jag lägga upp tårtan med recept, precis som jag lovat på en LCHF-sida. Självklart är den inte som en hederlig tårta, men jag ytcker den är riktigt god faktiskt! En härligt saftig botten på mandelmjöl och en smått syrlig (lite beroende på hallonen) hallonmousse, sedan spacklad med hallonsmörkräm samt ganage utbredd på toppen. En fröjd för både öga och gom!
Att göra en tårta i LCHF-stil är inte det lättaste, det finns inte speciellt många recept att gå på. Sedan har ju råvarorna helt annorunda egenskaper än råvarorna vid traditionell bakning. Just det knickset är det jag tycker är så otroligt roligt med LCHF-bak, det är en riktig utmaning! Men utmaningar är ju till för att tas, så att baka LCHF-vänligt på ett sätt som även icke-LCHFare godtar är min utmaning. Det som gör att jag orkar fortsätta med LCHF och min långa viktresa. Att skapa recept samtidigt som jag går ner i vikt är verkligen helt otroligt underbart!


Tårtparadisets choklad och hallontårta
Chokladbotten ingridienser:
0,5dl sukrin
4st ägg (delade i gulor och vitor)
200g osaltat smör (rumstempererat)
0,25dl sukrin
4msk kakao
3+2,5dl mandelmjöl
Instruktioner till chokladbotten:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Vispa äggvitorna till hårda toppar, tillsätt sukringet och vispa någon minut till.
- Vispa sukrin och smör ljust och fluffigt i en annan bunke.
- Tillsätt äggulorna i smöret och vispa tills det gått ihop.
- Tillsätt till smöret kakao och 3dl mandelmjöl, vispa in i smeten.
- Vänd sist ner äggvitorna samt 2,5dl mandelmjöl i smörblandningen. Så mycket luft som möjligt ska vara kvar i smeten.
- Baka i 3st 15cm formar (20cm går säkert också bra, bottnen blir bara lite tunnare) och grädda långt ner i ugnen i ca 20min.
Hallonmousse ingridienser:
225g hallon
sukrin efter smak (ca 2msk)
4st gelationblad (blötlagda)
3dl grädde
Instruktioner till hallonmousse:
- Koka upp hallonen och mosa dem så mycket som möjligt.
- Passera hallonen genom en finmaskig sil.
- Blanda ner gelatinet i de varma hallonen och smaka av med sukrinet. Låt svalna till rumstemperatur.
- Vispa grädden fast och vänd sedan ner hallonblandningen
- Låt stelna i kyl. (Om du gjuter hela tårtan i en form fyller du tårtan nu)
Hallonsmörkräm ingridienser:
200g osaltat smör (rumstempererat)
1dl sukrin melis
6msk hallonpure
2msk grädde
Instruktioner till hallonmousse:
- Vispa smöret ljust och fluffigt tillsammans med sukrin melis, gärna 20-30min.
- Tillsätt hallonpuren 1 msk i taget och vispa ihop väl innan du tillsätter nästa matsked. (Hallonpure gör du genom att koka hallon så de kokar ihop lite och sedan passera genom en sil.)
- Tillsätt grädden och vispa ihop smörkrämen noga s den verkligen går ihop.
Chokladganage ingridienser:
100g mörk choklad (minst 70% men mer funkar också såklart)
1dl grädde
Instruktioner till chokladganage
- Värm försiktigt på ettan i en kastrull på spisen.
- När chokladen börjar smälta tar du av den från plattan och rör till en jämn smet.
Att sätta ihop tårtan:
- Du kan fylla tårtan på två sätt, antingen gjuta den i formen bottnen bakats i eller spritsa fyllningen på bottnarna.
- Om du gjuter tårtan klär du formen med plastfolie och sedan lägger en botten längst ner, häller över fyllning som inte ännu stelnat, på med en till botten, mer fyllning och den sista bottnen. Låt stå i kyl för att stelna ett par timmar. Sedan vänder du tårtan över på ett tårtfat eller liknanade och då är den redo att spacklas med smörkräm
- Om du spritsar på fyllningen börjar du med att lägga en botten på ett fat eller liknanade, spritsar sedan ett lager (med den stelnade fyllningen) på med ännu en botten, spritsa mer fyllning och tillslut den tredje bottnen. Färdig att spacklas med smörkräm.
- Spackla ett tunt lager med smörkräm och stoppa in tårtan i kylen så den verkligen stelnar.
- När tårtan stelnat spacklar du på ett tjockare lager smörkräm och ser till att allt blir rakt och fint, låt stelna i kyl eller frys.
- Häll över den fortfarande segt flytande ganagen i mitten och använd en slikepott för att försiktigt få den att rinna över kanten.
- Dekorera med färska hallon innan ganagen stelnat.
Långt recept, men god tårta! Och lättare än det verkar . Uppskattar självklart om ni länkar till mig om vi lägger upp receptet någonstans då jag bakat en heldel för att få till det. Hoppas det smakar!
/Simone
/Simone