Mumsiga arraksbollar (LCHF)

Publicerat: 2014-01-16 Kl: 21:34:00 | I kategori: Cakepops | 9 kommentarer


Efter en vårtermin med 100% plugg och sista halvan av den med 100% jobb samt de hundra procenten plugg finns inte mycket tid. Aldrig hade jag anat att jag terminen efter skulle köra lika hårt, men så blev det. Precis innan höstterminens början blev jag erbjuden jobb i en årskurs 1, och med sista terminen i skolan borde jag nog sagt nej. Hjärtat och hjärnan sa dock annat, efter att ha förhandlat ner tjänsten till 75% ville jag utan tvekan tacka ja. Höstterminen spenderade jag med andra ord på jobbet, i skolan eller framför datorn skrivandes på examensarbete eller andra inlämningsuppgifter. Helt säker var jag inte på att jag skulle ro hem det, jag har ju Charlie på 3,5 och maken att tänka på med. Rodde jag hem det? ABSOLUT! Har ännu en gång bevisat för mig själv att allt går bara man vill! Att det har varit otroligt jobbigt ska jag dock inte sticka under stolen med, för helt ärligt tror jag inte att jag skulle göra det igen. Samtidigt är jag otroligt glad att jag gjorde det, och bäst av allt var verkligen att avsluta sista uppgiften med ett A. Så nu kära läsare kan jag kalla mig LÄRARE!
 
I och med att jag valt att jobba 80% denna termin tänker jag börja blogga på riktigt igen, och oj vad jag saknat det! Första inlägget är på arraksbollar som blev så otroligt lyckade på första försöket! Annars brukar det krävas en eller två ombak innan jag lägger upp recepten. För recepten gör jag i princip alltid själv numer, så otroligt roligt!
 


Simones arraksbollar (LCHF)
http://tartparadiset.se
ca. 25 st små bollar
 
Ingridienser:
4 dl mandelmjöl
75 g osaltat smör*
1 msk kokosolja**
3 msk kakao
1 msk espresso
0,5-1,5 tsk arrakarom (jag använde 1,5 tsk för mycket smak)
3 msk sukrin***
0,5 tsk vaniljextrakt****
200g choklad (att doppa i)
 
Instruktioner:
1. Mixa alla ingridienser (förutom chokladen) i en matberedare. Detta går även att göra i en elvisp men då måste smöret vara riktigt mjukt och rumstempererat. Mixa eller vispa tills allt är ordentligt blandat.
2. Låt smeten stå kallt i minst ett par timmar, men över natten funkar också.
3. Rulla den kalla smeten till små bollar och ställ kallt en timma eller mer.
4. När bollarna är kalla hackar du 120 gram av chokladen och smälter försiktigt i micro eller över vattenbad. Hacka under tiden resterande 80 gram choklad mycket fint.
5. Ta av den smälta chokladen från vattenbadet om du använder det och rör ner den finhackade chokladen så det är helt smält. Detta tar en liten stund men rör hela tiden, gör du det kommer chokladen fortfarande vara stel i rumstemperatur.
6. Doppa bollarna i chokladen och låt stelna i rumstemperatur.
7. Förvara bollarna i kylskåp. De går säkerligen ypperligt att frysa dem med.
 
* Jag använder osaltat för att slippa söta bort den salta smaken. Salt kan förvisso förhöja chokladsmak, men det är inte vad jag är ute efter här.
** Kokosoljan påverkar konsistensen lite, men går att byta ut mot en matsked osaltat smör.
*** Jag använder oftast sukrin när jag bakar, detta går rakt av att byta ut mot icas sötströ, men det funkar också att söta med annat eller inget men då får du smaka dig fram.
**** Vaniljextrakt går att köpa på liten flaska i välsorterade butiker eller på nätet. Detta går självklart att byta ut mot ca 0,5 krm vaniljpulver eller andra vaniljsmakande produkter.
 
Hoppas det smakar!
 
/Simone
 

RSS 2.0