Tävling: Save Food- Tävla om härliga vinster från Toppits.se!

Publicerat: 2011-07-20 Kl: 11:36:58 | I kategori: Tävlingar




Save Food är ett intiativ från Toppits och sker i sammarbete med stadsmissionen. Syftet med intiativet är att minska matsvinnet, vilket i sverige är 20%. Helt galet! Tänk att du slänger i snitt  en femtedel av det du köper! Per 10 äpplen du köper slänger vi i sverige i snitt 2st. Köper vi sammanlagt 10kg köttfärs på ett år kommer vi slänga 2kg av detta, som sagt galet vad mat det är! Detta vill Save Food minska på.

För att ge oss konsumenter tips om hur man tar hand om så mycket som möjligt av maten håller Save Food på att ta fram en guidebok, och det är här DU kommer in!

Såhär tävlar du:

1.
Skriv en kommentar och berätta hur du gör för att ta hand om maten du köper på bästa sätt, helt enkelt ditt bästa tips!

2. Gilla Save Food på Facebook! (Gärna Tårtparadiset med!)

Sedan får du mycket gärna länka tävlingen från din blogg!

Jag kommer att utse hela 3 vinnare som får ett varsitt produktkit med nedanstående produkter från Toppits!

Aluminiumfolie
Zip-lock zipper
Plastfolie
Stekpåsar
Quicktops
Fryspåsar
3D bakplåtspapper.


OBS! Sista tävlingsdag är den 3 Augusti!

Kommentarer
Postat av: Eleni

Och jag håller med er! Tycker du beskrev det väldigt bra! :)

2011-07-20 @ 13:24:42
URL: http://elenia.blogg.se/
Postat av: Anna - Lycklig mamma till Saga & Freja!

Svar: Kan berätta att Saga hållt på ganska länge med sitt skrikande, och hon gör som din grabb. Slåss och spjärnar emot då man ska plocka upp henne. Precis som du sa, det är enklast att låta henne vara.

Hon håller mest på då hon ät trött dock, så det är skönt!

2011-07-20 @ 14:31:39
URL: http://egopix.blogg.se/firsttimeuser
Postat av: Pernilla

Mitt bäst tips är om frukt och rotsaker.

För det mesta så är de rotsaker som blir för mjuk eller frukt som inte hinns ätas upp här hemma allra helst nu när det är så varmt i lägenheten så frukten mognar så snabbt.

Med rotsakerna (potatis, morötter, kålrötter m.m.) brukar ja hacka upp i lagomma bitar och förvälla i kokande vatten. Sen är de bara att frysa in dom och ta fram när man ska göra ugnsrostade rotfrukter till middagen. Och eftersom dom är förvälld och hackad så går de snabbt och lätt att fixa middag.

Kan även förvälla färskpotatis nu och frysa så man har till sillen i jul=)

Frukter brukar jag bara dela i mindre bitar och frysa in i påsar. Är jätte bra att ta fram när man är sugen på en smoothie eller när man ska baka=)

2011-07-20 @ 19:09:45
URL: http://kaksmulor.blogg.se/
Postat av: Marie

http://hemmahosmarie.blogg.se/2011/july/all-is-connected-no-one-thing-can-change.html Där har jag lagt upp ett "litet inlägg" hehe



Håller helt med! Avskyr att slänga mat, så mitt bästa tips är att 1: storhandla gärna, men gör då maten direkt när du kommer hem. Annars är de stor risk för latmask i soffa. 2: Googla på de få ingredienser du har hemma, det finns alltid något! 3: Fattiga riddare.. en riddare i nöden :)



Ha en toppen kväll kusin vitamin, och fortsätt med bloggen! Du är så duktig och inspirerande!

2011-07-20 @ 21:03:57
URL: http://hemmahosmarie.blogg.se/
Postat av: mathilda

bra förpackningar och ta för vana att frysa in mat som blir över eller innan maten blir gammal har blivit a och o för att minska slängandet hos oss! en annan sak som funkat bra är att låta barnen själva lägga upp mat på tallriken, då tar dom inte mer än dom äter upp :)



gillar på facebook (mathilda eriksson)

2011-07-21 @ 10:05:29
Postat av: Malin

Jag brukar försöka att ta hand om mina rester! Kyckling från gårdagen kan exempelvis bli en god paj eller en närande soppa. Dessutom minskar det inte bara matsvinnet, utan det är gott för plånboken också.



Sedan har jag många ”husmorstips” på hur man tar vara på maten:

Trist och torr ost? – Linda den i en fuktad handduk med saltat vatten, då blir den som färsk!

Tråkiga och torra bullar? Doppa i mjölk och in i ugnen (180 grader) ett par minuter. Som nya!

Gammalt torrt bröd? Pensla med vatten och vira in i aluminiumfolie! Efter 10 min i 180 grader är det som nytt!

2011-07-21 @ 15:10:50
Postat av: Malin

Ps, jag har gillat på facebook och tagit del av Save Food intiativet (man ser hela namnet i mailadressen)

2011-07-21 @ 15:12:44
Postat av: Camilla

Här hemma är svinnet minimalt.

vi storhandlar en gång per månad och delar upp kött och sånt i påsar i lagom antal/stora bitar så det ska räcka till oss fyra och en eller två matlådor extra alternativt om någon av oss är extra hungrig kan man ju ta om.



vissa grejer gör jag storkok på och fryser in i stora ovala siaglassburkar alternativt fryspåsar.

sen tar vi fram vad vi behöver ur frysen.



grönsaker och rotfrukter förväller jag och fryser in (vi har en stor frys i vår klädkammare som sväljer i princip hur mycket som helst :P).



varje månad försöker jag baka bröd och kakor och bullar själv och även det fryser vi in i lagom påsar så vi slipper att brödet möglar eller bullen blir torr och tråkig.



kylvaror och färskvaror som frukt osv köper vi lite allt efter som det behövs och om äpplena eller bananen ser lite trist ut åker dom in i en påse och in i frysen tills man vill baka eller göra smoothie eller nåt annat kul på dem.

2011-07-21 @ 20:03:28
Postat av: Andreas

Tips för att slippa slänga mat och matrester:



Har du ätit räkor (eller fisk, grillad kyckling, ben från nöt- eller fläskkött) så spara skalet, koka en fond på dom tillsammans med rotsakerna som blivit lite mjuka och fula. Fonden går sedan utmärkt att frysa i portionsförpackningar. Ta fram och ha som grund till allt från soppor till härliga grytor! På så vis slipper du kasta både benen/skalen och grönsakerna :)

2011-07-21 @ 20:23:55
Postat av: Carola L

Mitt tips är att ha en eller ett par ”restdagar” i veckan där man äter upp rester. Det är inte alltid det räcker till en lunchlåda t.ex. tänk smörgåsbordsprincipen alltså!

Förvara bröd i frysen och ta fram bara de skivor du ska äta = inget bröd hinner bli dåligt.

Frukt som sett sina bästa dagar – t.ex. äpplen som börjat skrumpna kan man göra äppelkaka/paj av och frysa in



Länk: http://mammamuh.blogg.se/tavla/2011/july/mer-toppitsprodukter-1.html

2011-07-22 @ 07:16:54
URL: http://mammamuh.blogg.se/
Postat av: Carola L

Gillar på FB (Carola Lind) förstås!

2011-07-22 @ 07:17:23
URL: http://mammamuh.blogg.se/
Postat av: Kristina

Vin och öl som blivit över brukar jag frysa in som iskuber och sedan använda för smaksättning i grytor, stuvningar och såser.

Rester som inte innehåller lök eller farliga ben ger jag ofta till våran hund som extra smaskig måltid. Glad hund är en glad matte :-)



Trist frukt och grönt brukar jag köra i mixern till en smaskig smoothie. Det är oftast inget fel på frukten, men vi människor i Sverige har en tendens att äta med ögonen. Torrt bröd ger jag fåglarna på vintern, eller gör smaskiga fattiga riddare på.



Men det bästa tipset är att inte stirra sig blind på “bäst före datum”, utan faktiskt använda lukt- och smaksinnet.



Ha en härlig sommar!



Gillar på FB, Kristina Karlsson Fd Magnusson

2011-07-22 @ 08:58:23
Postat av: susanne

Jag har en så kallad kylskåpstömmardag lite då och då. Jag gör en gratäng eller en paj, där kan man ha det mesta i och brukar bli väldigt gott. Jag bakar frukostbullar själv och har i frysen och tar bara upp så många som man behöver.

2011-07-22 @ 12:09:46
Postat av: Sandra Larsson

1. Släng inte ledsna salladsblad-ställ dem i kallt vatten, istärningar och lite citronsaft och in med det i kylen nån timme.

2. Mjölk och grädde som håller på att gå ut kan frysas in i istärningslådor. Grädden kan inte vispas men användas som matlagningsgrädde och mjölken ska helst inte drickas men kan gärna användas i matlagningen.

3. Har du köttpålägg över som börjar bli gammalt, frys in med smörgåspapper runt varje skiva och ta fram en och en när du behöver. Eller strimla det och frys in i en burk och använd det till pizza el paj.

4. Överbliven potatismos kan användas till potatisbullar

5. Bröd kan torkas i ugn och rivas till ströbröd

6. Bananer som ser trista ut kan bakas på. Banankaka är gott!



Gillar Save Food och tårtparadiset på FB



2011-07-22 @ 12:46:32
Postat av: kicki kronborg

Kicki sa...

Åh, jag älskar sådanna här tips. De jag vill bidra med är följande:



* Veckoplannera och -handla



* Gör en budget och följ den, få/färre matrester och mer pengar faktiskt



* Använd överbliven kokt potatis, ris, pasta,couscous, bulgur eller bönor i tortillas, sallad, wraps eller som grund på nyttiga mackor



* Överblivna grönsaker fräses lätt upp till en saftig grönsakspytt tillsammans med lite kött-tärningar



* Pannkakor över? Lägg i frysen, så plötsligt har du till en pannkakstårta utan ansträngning



* Gröt, potatis och äldre mejerivaror fungerar perfekt i långjästa bröd



* Gör om fd grytor till soppor. Skarva ihop med buljon, redning och lite kryddor



* gammalt bröd? bre på vitlökssmör och stoppa i ugnen. Eller rosta det till krutonger till soppa och sallad



* Gör eget ströbrör mha gammla torra vita brödkanter i matberedaren



* Köp inte olika varianter av mejeriprodukter utan håll dig till bas-varianterna. Att smaksätta crème fraîche, såser och dressingar gör du själv hemma, du slipper märkliga tillsatser och konsistensgivare. Yoghurt varieras med olika sylter och frukt. Och du gör bara såpass som du behöver och slänger inget



* För mycket tillagat kött? Skär i tärningar, styckfrys och lägg därefter i en kött-tärningslåda med blandade matchande köttbitar. Perfekt till pytten, omeletten, creps eller wraps.



* Storpack smörgåsmat? Dela och frys in, ta fram vid behov.



* Allt kan frysas!

Lunchlådor med pressad potatis (ej mosad dock), pasta etc blir utmärkt vid långsam tining och micro.

Ostkanter, skicka in löpande i frysen och ha till pizza, paj, kebab osv

Oanvänd grädde, använd sedan till gratänger, stuvningar osv

Mjölk, till deg osv och fryser du in fräsh mjölk så har du vips dessutom en kylklamp till frysboxen

Öl, vin och cocacola: frys in slattar, ev tärningar. Använd till såser och redningar. Öl är en väldigt god smakgivare och kan användas till det mesta. Cocacola är gott att marinera i och sås kan du göra på det också.



Haha jag kan fortsätta hela dagen, men det skall jag inte.

Jag gillar förstås på FB och följer alla tips jättenoga här :-)

Hälsningar

Kicki Kronborg



2011-07-22 @ 13:52:48
Postat av: kicki kronborg

Kicki sa...

Åh, jag älskar sådanna här tips. De jag vill bidra med är följande:



* Veckoplannera och -handla



* Gör en budget och följ den, få/färre matrester och mer pengar faktiskt



* Använd överbliven kokt potatis, ris, pasta,couscous, bulgur eller bönor i tortillas, sallad, wraps eller som grund på nyttiga mackor



* Överblivna grönsaker fräses lätt upp till en saftig grönsakspytt tillsammans med lite kött-tärningar



* Pannkakor över? Lägg i frysen, så plötsligt har du till en pannkakstårta utan ansträngning



* Gröt, potatis och äldre mejerivaror fungerar perfekt i långjästa bröd



* Gör om fd grytor till soppor. Skarva ihop med buljon, redning och lite kryddor



* gammalt bröd? bre på vitlökssmör och stoppa i ugnen. Eller rosta det till krutonger till soppa och sallad



* Gör eget ströbrör mha gammla torra vita brödkanter i matberedaren



* Köp inte olika varianter av mejeriprodukter utan håll dig till bas-varianterna. Att smaksätta crème fraîche, såser och dressingar gör du själv hemma, du slipper märkliga tillsatser och konsistensgivare. Yoghurt varieras med olika sylter och frukt. Och du gör bara såpass som du behöver och slänger inget



* För mycket tillagat kött? Skär i tärningar, styckfrys och lägg därefter i en kött-tärningslåda med blandade matchande köttbitar. Perfekt till pytten, omeletten, creps eller wraps.



* Storpack smörgåsmat? Dela och frys in, ta fram vid behov.



* Allt kan frysas!

Lunchlådor med pressad potatis (ej mosad dock), pasta etc blir utmärkt vid långsam tining och micro.

Ostkanter, skicka in löpande i frysen och ha till pizza, paj, kebab osv

Oanvänd grädde, använd sedan till gratänger, stuvningar osv

Mjölk, till deg osv och fryser du in fräsh mjölk så har du vips dessutom en kylklamp till frysboxen

Öl, vin och cocacola: frys in slattar, ev tärningar. Använd till såser och redningar. Öl är en väldigt god smakgivare och kan användas till det mesta. Cocacola är gott att marinera i och sås kan du göra på det också.



Haha jag kan fortsätta hela dagen, men det skall jag inte.

Jag gillar förstås på FB och följer alla tips jättenoga här :-)

Hälsningar

Kicki Kronborg



2011-07-22 @ 13:58:23
Postat av: ak

För oss som inte tycker om att varken storhandla eller laga mat så har man sällan rester.



Men därimot kan man hjälpa till att se till så andra inte har det heller!



- Ät borta, supersmart tips ;)



Jag va ju bara tvungen måne! mitt tips är fantastiskt om man är som mig, dvs har underbara vänner som lagar fantastisk mat.

+ att man slipper äta själv..

2011-07-22 @ 22:50:46
Postat av: Nanna

Först och främst att tänka sig för i affären; hinner jag använda maten innan den blir för gammal?

Jag gör matlådor direkt av rester som går att frysa. Man kan koka pasta/ris/potatis när man ska äta den, om det inte blir något sådant över. Perfekt när man kommer hem sent, och någon ska iväg på träning el dyl, då är maten klar snabbt!



2011-07-24 @ 12:22:03
Postat av: Mirre

ag är helt hopplös på att handla mat för jag stoppar ned massor av goda men onödiga saker i kundvagnen. Dåligt för figuren, ekonomin och svinnet. Istället får maken handla all mat. Han följer inköpslistan till vår veckoplanerade mat och ett tips är att låta den person i familjen som är bäst på detta göra matinköpen för att på så sätt minska svinnet..

Vi har också köpt in måånga matlådor i glada färger där alla rester slaviskt stoppas ned, märks och sedan fryses in . Dessutom gör en färgglad matlåda det mycket roligare att ät rester.

Bröd som inte är helt färskt smakar mums gratinerade i ugnen med lite vitlök och olivolja som ett litet kvällsmål

Våra barn får också lära sig att inte ta mer på tallriken än de kan äta upp och är de hungriga får man gärna ta om. Detta är något jag som lärare förmedlar till mina elever och matsvinnet har faktiskt minskat på skolan bara genom lite uppmärksamhet på detta. Be era barns lärare belysa detta när det är dags för skolstart

Har gillat på Facebook som nr 345

2011-07-24 @ 14:25:42
URL: http://mirresyr.blogspot.com
Postat av: Åsa

Här kommer några tips:

*planera planera planera! då slipper man slänga!



*använd dig av det som finns omkring dig!Grannen kanske har massor av sallad över i sitt land och du kanske har extra äpplen att ge bort?! Dela helt enkelt med dom du har runt omkring dig!



*riv ner tråkiga ostsnuttar i fryspåse-från toppits såklart;-) så kan du använda den på crepes, pizza och till pasta mm mm.



*se till att du har ätit mat INNAN du handlar så slinker det inte ned en massa onödiga saker i kundvagnen!



*ät efter datum=se till att ha koll på varornas utgångs datum och gör mat av dom varorna som håller på att gå ut först! Även om "gormetgommen";-) kanske inte just då är sugen på just detta...

Där kan vi ju vara lite bortskämda ibland och laga efter vad vi är sugna på JUST då... ;-)

men till vardags tycker jag att man kan låta miljö och matkonto styra...

*för dom med riktigt små barn gäller att frysa in allt i små portioner! Bröstmjölk i iskubsformer, morotspure, palsternacka mm mm likaså. När dom är infrysta i kuber läggs dom i separat påse el burk. Då blir det enkelt att ta fram bara dom kuberna man behöver till just den måltiden!

***********************************************

Jag gillar redan Save food på fb och skulle bli jätteglad över lite toppitsprodukter såhär i skördetid:-). Har tyvärr ingen blogg men lovar sprida detta mun mot mun metoden;-)

Väldigt bra initiativ!

Mvh Åsa

2011-07-24 @ 23:24:11
Postat av: maria hammarberg

Mitt bästa Tipps är att göra en paj av rester. Ofta ska ngn i fam jobba ell barnen ha lunch på helgen. En paj kan fyllas med allt, dessutom kan man göra pajskal av potatis och smör vilket oxå kortare ner gräddningstiden.

Riv ner osten när den inte längre kan skäras med hyvel spara i burk/påse i frysen. använd rester som blir över och gör en äggstanning på 1ägg.

På Ikea finns pajformar av porslin i enportionsstorlek.

2011-07-31 @ 22:36:53
Postat av: Jenny johansson

Jag slänger aldrig mat. Det bästa man kan göra är att ta vara på maten från det att man handlar tills den hamnar i magen.

Börja med att alltid ha med frysväskan till affären, planera och handla bara det du vet går åt. Gör ett vecko schema för maten och se till att mat som blir över packas till matlådor, som fryses om dom inte ska ätas inom några dagar. Ät frukt och grönsaker när dom är färska, om de börjar bli tråkiga gör smothie el pressa till juice, går även att frysa många frukter o grönsaker.

2011-08-01 @ 00:00:34

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0