6 December: Vörtbröd!

Publicerat: 2011-12-05 Kl: 12:10:33 | I kategori: Recept


Ett måste på många julbord är ju vörtbrödet, ett bröd jag inte ätit av speciellt före vuxen ålder. Det har helt enkelt inte haft en riktig tradition hos oss, men sambon älskar det så numer är det ett måste såklart! Det är första året vi bakar detta bröd här hemma och sambon han hade lite idéer om hur det skulle bli extra gott, vilket han såklart testade. Och visst hade han rätt! Galet gott blev det! Nu har vi ännu inte fixat någon skinka, men med prästost och senap kändes det sådär härligt juligt ändå kan jag lova.

Bilden och receptet kommer helt från sambon min!



När vi bakar bröd här hemma kör vi rakt av på känn, det enda som behöver vara riktigt mätt är vätskan och jästen. För en halv liter vätska går det 50g jäst (1pkt) sedan är det bara att höfta fram tills degen får en bra konsostens av mjölet. I receptet är det 50/50 rågsikt och vetemjöl så ni får helt enkelt köra på tills degen inte längre är kladdig men den kan fortfarande vara lite lite klibbig.

Andreas vörtbröd

Ingridienser:
1burk Guinnes
½dl
½dl Mörk sirap
1msk Olivolja
1½-2msk Vörtkryddor (kockens färdiga blandning)
knappt 1tsk Ingefära
1msk Kanel
½msk Malen nejlika
½mk Kummin
50g jäst
En nypa salt
Rågsikt 50%
Vetemjöl 50%

Beskrivning:
1. Värm vätskan till ca37grader (fingervarmt)
2. Lös upp jästen i lite av vätskan och blanda sedan ner resten av vätskan och alla ingridienser utom vetemjölet och rågsikten.
3. Blanda ner rågsikt/vetemjöl och arbeta degen tills den känns smidig.
4. Grädda i ugnen på 175grader tills brödet når 92-93 grader på en termometer.

Ja det är ett hett tips det där med termometer i brödet, vi stoppar i termometern mitt i brödet som på kött och helt plötsligt får man aldrig över eller under gräddat bröd!
Trackback

RSS 2.0