God jul alla harliga lasare! Har ar vart d...
Publicerat: 2011-12-25 Kl: 09:15:56 | I kategori: Allmänt | 8 kommentarerGod jul alla harliga lasare! Har ar vart dessert bord for dagen, mer detaljrikt kommer en annan dag! /Simone
God jul alla harliga lasare! Har ar vart d...
Publicerat: 2011-12-25 Kl: 01:42:08 | I kategori: Allmänt | 0 kommentarerGod jul alla harliga lasare! Har ar vart dessert bord for dagen, mer detaljrikt kommer en annan dag! /Simone
23 December: Ris ala malta
Publicerat: 2011-12-23 Kl: 12:34:00 | I kategori: Julgotta | 1 kommentarer/Simone
22 December: Pepparkaks macroons med lingon
Publicerat: 2011-12-22 Kl: 11:27:00 | I kategori: Julgotta | 2 kommentarerDessa är fyllda med en smörkräm smaksatt med lingonsylt :) (Har inget recept, men ca 100g smör, 4msk fast lingonsylt och florsocker efter smak, vispas fluffigt med elvisp).
Inte speciellt glansiga, lite toppiga (även om jag bankade plåten i bordet åtskilliga gånger med all min kraft..) men som sagt tror jag måste lära känna receptet. Smeten blev helt enkelt för tjock, och det är jag rätt säker på berodde på att jag rörde för lite.
Sedan måste jag säga att jag älskar min mobil kamera! Tar numer ALLA bilder med denn, och är trots min brist på foto talang galet nöjd med dessa bilder! Taget med min Xperia Arc S, och utan fotostudio, med vanliga lampor och helt enkelt inget fancy :)
/Simone
21 December: Mjuk pepparkaka och cake pops
Publicerat: 2011-12-21 Kl: 22:17:06 | I kategori: Julgotta | 1 kommentarerFormar som dessa men i silicon har jag sett på någon webshop, minn dock inte alls var. Vet ni var så hör av er! Som sagt älskar dessa små söta formar, och en kaka blir lagom för en person, så praktiskt på kalas och annat!
Dessa små rackare hade jag egentligen ingen användning av, utan deras öde var utpekat redan innan de åkte in i ugnen.. De skulle bli cakeballs! Så jag smulade sönder kakorna och blandade med en lingonfrosting (ca 100g smör, 4msk fast lingonsylt och florsocker efter smak) till en fast gegga. Rullade till bollar och doppade sedan i mörk choklad och toppade med högtidsenligt rött strössel i en röd liten form! Mumsiga blev dom!
/Simone
Brända mandlar med kanel!
Publicerat: 2011-12-21 Kl: 21:20:22 | I kategori: Julgotta | 1 kommentarerHelt klart något ni måste testa! Jag hade nog 2-3tsk kanel till Leilas recept som ni hittar i förra inlägget om brända mandlar!
Update: Kanelen blandar jag med florsockret som jag separerar mandlarna i!
/Simone
20 December: Creme catalana
Publicerat: 2011-12-21 Kl: 21:10:13 | I kategori: Julgotta | 0 kommentarerPå bilden nedan har vi strött på råsocker men inte bränt av.
Vad vi hade för recept minns jag inte, men vi googlade på creme catalana och tog ett som innehöll citron, apelsin, kanel och sedan i princip samma saker som en creme brulé.
Här har vi en som vi bränt av, och de i bakgrunden är helt osockrade.
Min sambo älskar sitt verktyg som han fick i födelsedagspresent, dvs en liten brännare :) Finns en billig variant på clas olsson (vilken han fick) och vi tycker den funkar perfa!
/Simone
19 December: Den perfekta julklappen!
Publicerat: 2011-12-20 Kl: 19:07:49 | I kategori: Julgotta | 1 kommentarerNågra "gamla" bekanta jag haft genom simningen var så sugen på alla kakor och grejer jag gör och viie ha sig en liten smakbit av lite olika sorter, och vem är jag att säga nej? 5 olika sorter blev det och dom verkade minst sagt nöjd när som såg min lilla presentlåda :) Kort glömde jag ta, så när vi väntade på avhämtningen fick det bli några snabba :)
Pepparkaks och lingon cakeballs, galet goda! Mycket godare än jag trott!
Här har vi Choklad macarons och vanilj/chokladskorpor - GALET GOTT det med!
Det gula som står upp är mina mumsiga saffran och russinkakor, sedan har vi även pepparkaksmacarons med lingonsmörkräm - To die for!
Recept och grejer kommer såklart upp de kommande dagarna! I promise :)
/Simone
18 December: Mörka Chokladtryfflar
Publicerat: 2011-12-18 Kl: 11:23:00 | I kategori: Julgotta | 2 kommentarerReceptet på dessa hittar ni HÄR!
Jag fick frågan av en bekant här om veckan om jag hade tips på vad man kunde göra för tryfflar som barnen (Läs: dom som inte gillar mörk choklad) gillar och ja min pojk älskar mörk choklad så jag har helt enkelt inte tänkt så långt. Men helt vanlig mjölkchoklad borde funka! Har du testat? Berätta hur det gick!
/Simone
17 December: Tårtparadisets saffranskakor!
Publicerat: 2011-12-17 Kl: 11:37:00 | I kategori: Recept | 1 kommentarerDessa är härligt spröda nästan drömmarspröda och russinen är verkligen pricken över i:et! Skulle nog kunna äta ihjäl mig av dessa, och då skojjar jag inte! Dom är dödligt goda, dödligt enkla och du måste helt enkelt testa dessa!
Råkar du däremot smälta allt smör istället för bara 50g blir kakan lite hårdare men fortfarande lika god ;) Lyckades nämligen göra det denna gång, men man lär sig av sådant med!
Tårtparadisets saffrans och russinkakor!
Ingridienser:
150g rumstempererat smör
1,5tsk bakpulver
0,5g saffran
1,5dl socker
2dl vetemjöl
1dl potatismjöl
2dl russin
Beskrivning:
- Smält 50g smör med saffran.
- Blanda ner i en bunke med resterande smör.
- Blanda ner socker och bakpulver och vispa ordentligt.
- Vispa ner potatismjöl och vetemjöl.
- Blanda ner russin.
- Grädda längst ner i ugnen i cirka 20 minuter på 175grader.
Se till att baka dessa nu!
/Simone
16 December: Saffranskorpor med mandel
Publicerat: 2011-12-16 Kl: 11:41:00 | I kategori: Julgotta | 2 kommentarerReceptet är Leilas och det hittar ni HÄR! HAr nog inte så mycket att tillägga om receptet, dom är bara så underbart goda så de talar för sig själv.
Apelsiner med nejlikor gjorde jag samma kväll, finns inget som luktar så juligt och gott som det! Perfekt barnpyssel med (om man inte har en pojke som älskar frukt så obenhörligt att han äter dessa med skal och allt..).
/Simone
Bakar ni massor?
Publicerat: 2011-12-15 Kl: 22:01:25 | I kategori: Allmänt | 0 kommentarerEller är ni bara så sugna på tårtparadiset att ni inte kan ta er härifrån? ;)
Mycket kommentarer har jag fått med! Riktigt roligt! Och mitt i pluggandet är det så kul att se nya kommentarer dyka upp och besökar antalet öka, som ett ljus i tunneln av skoljobb!
/Simone
Pepparkaks macrons med ädelost fyllning
Publicerat: 2011-12-15 Kl: 12:24:00 | I kategori: Macroons | 7 kommentarerReceptet på macrons hittar ni HÄR!
Det jag gjort är att tillsätta 1msk pepparkakskryddor.
Ädelostfyllningen är så enkel som att mosa ihop 200g färskost och 140g mögelost! Simple as that!
/Simone
Kljwm!!lizzw
Publicerat: 2011-12-15 Kl: 09:12:10 | I kategori: Allmänt | 0 kommentarerKljwm!!lizzw Såg nyss detta och insåg att min kära son imorse has smsbloggat ;) Så detta inlägg kommer alltså från Charlie!
15 December: Saffransbullar med vaniljkräm
Publicerat: 2011-12-14 Kl: 22:30:00 | I kategori: Recept | 5 kommentarerOvanpå penslade jag smält smör och doppade dem i socker, för att verkligen få dem som jag ville!
Receptet på saffransdegen kan jag verkligen rekomendera, dom vart helt galet fluffiga och saftiga, detta ska jag nu se till att spara bara! Och receptet det hittade jag kort och gott på efter vad jag vet brukar fungera i andra recept ;)
Tårtparadisets saffransbullar med vaniljkräm!
(Vaniljkrämen hittar ni HÄR!)
Ingridienser:
50g röd jäst
2dl standard mjölk
1g saffran
100g rumstempererat smör (viktigt att det är rumstempererat!)
250g kesälla 10%
Vetemjöl
Beskrivning:
- Smula degen i en bunke. (Väldigt gärna assistent eller så)
- Värm mjölken och saffranet tillsammans till ca 37 grader (fingervarmt) och häll det sedan över jästen och blanda tills jästen smält.
- Rör ner smör och kesella och blanda till en någorlunda klumpfri smet.
- Blanda ner vetemjöl så det känns bra, degen ska vara klibbig men inte kletig (mäter sällan mjöl i bullar osv, kör helt efter hur degen känns) och knåda i sisådär en kvart eller i maskin körde jag ca10 min.
- Låt jäsa till dubbel storlek.
- Ta upp och knåda igenom riktigt så dagen blir följsam.
- Kavla sedan ut ca ½cm tunna ark som du stansar ut cirklad på (ca10cm), dessa klickar du ner lite vaniljkräm i och nyper ihop. (låt skarven ligga nedåt)
- Låt jäsa ca 30min och grädda sedan på 225grader i mitten av ugnen tills de är gyllene.
/Simone
Ingefära macarons med dulche leche!
Publicerat: 2011-12-14 Kl: 22:20:09 | I kategori: Macroons | 0 kommentarerDet jag gjorde för att få ner ingefäran var att riva en liten bit (efter smak, men kom ihåg att ingefära smakar mycket!) i mandel och äggvite smeten.
Dulche leche gör du enkelt genom att koka en burk kondenserad mjölk i ca 3-3,5 timmar (ska ALLTID vara täckt med vatten) och sedan låta svalna.
/Simone
Snart 2år!
Publicerat: 2011-12-14 Kl: 20:27:06 | I kategori: Allmänt | 0 kommentarerDessertbort ska det vara, i matchande färger det vet jag. Men vad ska jag välja för bakverk? Tips emottages gärna!
Temat på bordet beror däremot på vad ungen har för favoriter just då :) Men fortsätter det som nu är det Meckar Micke eller Babblarna som gäller, eller BILAR i alla dess former (alltså inte filmen)!
Kom med massor av tips nu tack! :D
/Simone
14 December: Marsipan polkagrisar
Publicerat: 2011-12-14 Kl: 15:04:23 | I kategori: Julgotta | 1 kommentarerDessa godingar fick Charlie tack och lov inte i sig, även om han längtade galet mycket när jag fotade
Förövrigt är dessa galet enkla att göra. För ni har väll varit i Gränna och kikat på polkagris tillverkning? Det är ungefär lika enkelt! Har ni inte varit i Gränna? JA då tycker jag minsan att ni ska svänga förbi någongång ni är i närheten! Det finns ingen stad (by?) som är så hemtrevlig som denna! I alla fall ingen jag känner till.
/Simone
13 December: Marsipan tomtar!
Publicerat: 2011-12-13 Kl: 22:40:00 | I kategori: Julgotta | 1 kommentarerDet var från början sju små tomtar, men med ryggen vänd lyckades min lilla älskling sno åt sig en fort som vinden! Det är fascinerande ibland hur en 1½åring kan vara så förbenat snabb! Gott tyckte han att det var i alla fall, och tur var väll det så det inte gick till spillo!
Tanken var att vi (Jag och sonen) skulle göra marsipanfigurer tillsammans, men då han efter 30sek smakat på marsipanen och konstaterat att det är gott fick jag inse att det inte gick. Eller ja han gillade det, men varenda bit han fick åkte ner i magen, och allt för mycket socker för en liten plutt är det måste jag påstå. Men har ni större barn är det ett mycket roligt pyssel att göra tillsammans! Jag vet att jag tjatar om att vi ska göra saker tillsammans nu under jul, men det är ju vad hela julen är! (Egentligen.. tyvärr tappar vi det fokuset lätt med allt det materiella..)
Tomtarna skimrar lite med, även om det inte syns så bra på bilden. Tog helt enkelt pärlemospray från högt ovan och sprayade. Utöver det är tomten nästan helt i marsipan, bara det vita som är i SP :)
/Simone
12 December: Marsipanbröd
Publicerat: 2011-12-13 Kl: 22:32:54 | I kategori: Julgotta | 0 kommentarerKom dock ganska fort på ett galet trevligt julgodis! Marsipanbröd med mörk choklad. Jag älskar marsipanbröd! Så jag penslade helt enkelt insidan med tempererad mörk choklad. Detta gjorde jag säkert tre gånger för att få ett hållbart tjockt chokladlager. Sedan fyllde jag insidan med köpt marsipan. Galet enkelt!
Chokladen blev förvisso lite överhettad, men ja jag lyckades i alla fall temperera den för första gången ungefär! Snögubben den sprayade jag med pärlemor färg, då den såg ännu värre ut!
Man kan helt enkelt inte vara bäst på allt första gången.. Men har tänkt göra mera chokladpraliner (liten storlek då!) och kanske lyckas lite bättre då i alla fall :) Det återstår att se..
/Simone
Härligt plugg lyx!
Publicerat: 2011-12-12 Kl: 13:15:56 | I kategori: Allmänt | 4 kommentarerDetta är vad man behöver när man har varit sjuk och därmed missat massor med pluggdagar! En underbar chailatte med mycket skum (det är extra viktigt). Chailatte har sådana härliga kryddor, mycket av våra "svenska" julkryddor och passar då enligt mig galet bra nu såhär innan jul! Nej åter till matteböckerna och inlämningsuppgiften jag sitter och pillar på! Fascinerande vad tråkigt något roligt kan bli bara man är tvungen att göra det.. Synd men sant.. /Simone-mitt-i-pluggandet
Sundsvalls Tidning på besök!
Publicerat: 2011-12-12 Kl: 11:58:07 | I kategori: Media | 1 kommentarerFör en månad sedan ungefär var Sundsvalls Tidning på besök här hemma hos mig. Tanken var att jag skulle baka macarons och något mera. Och julen började ju närma sig så jag föreslog en liten jultwist på det hela, så det körde vi på! Jag bakade pepparkaksmacarons med ädelostfyllning, ingefära macarons med dulche leche och några enkla saffranskakor! Även om macarons receptet jag använder är rätt bulletproof misslyckas jag ibland, och med det i tankarna hade jag förberett de olika macaronsorterna i fall att sådär. Och banne mig vad jag gjorde rätt i det! Det är numer sällan jag misslyckas med macarons, men dagen då allt måste gå rätt, ja då gick precis ALLT fel! Jag tackade gudarna för att jag hade förberett lite macarons sedan innan och kunde ha med dessa på bilderna (även om några misslyckade finns med också).
Jag måste säga att jag nog aldrig jobbat så fort som när tidningen var på besök! 3 sorters kakor på 3timmar, inklusive fotande och pratande! Ja saffranskakorna gick ju faktiskt rätt fort att göra, men macarons kräver som sin tid! Stressigt som sagt, men galet roligt och en mycket givande erfarenhet! Tyckte jag planerat så bra, men planerar nog ännu bättre nästa gång kan jag lova!
Annonsen som var i torsdagens tidning
Första sidan i artikeln!
Andra sidan på artikeln!
Sista sidan! Här är alla recept, men misströsta inte! Självklart kommer alla recept upp på bloggen med!
Saffranskakor med russin, Pepparkaksmacarons med ädelostfyllning och Ingefäramacarons med dulche leche!
/Simone
11 December: Brända mandlar!
Publicerat: 2011-12-11 Kl: 20:49:25 | I kategori: Julgotta | 0 kommentarerSedan hör det ju som till att ha en brun gammaldags strut till mandlarna. Jag gjorde en enkel av brunt inslagningspapper, men ett fint tårtpapper eller vad du nu har hemma passar nog det med! En mycket perfekt liten present till någon som har allt ;)
Yummie! Det behövs nog inte mer ord om detta!
Måste dock även berätta att vi var på Luciasim på Njurunda simhall, så galet mysigt! Det är vad som gör att jag får min riktiga julkänsla, kanske för att jag tror jag varit med på varenda ett av Luciasimmen de senaste typ 12-13åren, sinnesjukt länge! Men så grymt mysigt med Lucia i simhallen, har ju ändå spenderat en stor del av mitt liv där! Och lilla Charlie han var en ängel och satt stilla i princip hela tiden!
/Simone
10 December: Daim
Publicerat: 2011-12-10 Kl: 14:19:12 | I kategori: Recept | 0 kommentarerHärligt hemmagjorda ser de ut med, i olika former och storlekar. För visst hade jag kunnat lägga massor med energi på att få dem jämna och fina men prioriteringar på jul har jag pratat om förut och detta var inte en av mina prioriteringar i alla fall! Sedan ska det ju se lite hemgjort ut på jul, eller hur?
Tårtparadisets daim
Ingridienser:
1½dl socker
1½dl grädde
1½dl ljus sirap
100g choklad (efter smak, jag använde mörk)
Beskrivning:
1. Blanda socker, sirap och grädde i en kastrull och koka detta tills det är ganska mörkt. (När du gör kulprovet ska det bli stenhårt så fort den kommer ner i det kalla vattnet)
2. Häll ut små ploppar på ett bakplåtspapper och låt stelna (tar bara någon minut)
3. Smält chokladen (temperera gärna men det orkade inte jag så mina måste stå i kyl) och bred på daimen.
Enkelt, eller hur!?
/Simone
9 December: Tidningen
Publicerat: 2011-12-09 Kl: 22:09:31 | I kategori: Julgotta | 0 kommentarerIgår såg jag detta i tidningen!
Det vill säga att imorgon är jag med i Sundsvalls tidning! Finns ingen länk tar jag självklart kort på reportaget, men främst tycker jag ni som kan ska köpa den såklart! :D Recepten kommer upp här senare de med!
/Simone
8 December: Nötbräck
Publicerat: 2011-12-08 Kl: 11:13:00 | I kategori: Recept | 0 kommentarerTrodde först att dessa godingar skulle kladda ihop sig men de gjorde de minsan inte! Så länge de förvaras i rumstemperatur och det är torrt.
Tårtparadisets Nötbräck
Ingridienser
2dl socker
½dl ljus sirap
1msk vatten
3 nävar valfria nötter (jag använde 1 mandlar och 2 hasselnötter)
Beskrivning:
1. Blanda socker, sirap och vatten i en stekpanna, och sätt på högsta värme på spisen.
2. Rör imellanåt i stekpannan samtidigt som du hackar nötterna.
3. När sockerblandningen i stekpannan blivit gyllenbrunt blandar du i nötterna och stryker ut blandningen så tunt du kan på ett bakplåtspapper på en plåt.
4. Låt stå tills det stelnat och bryt sedan i lagoma bitar.
Enkelt, right!?
/Simone
7 December: Saffransbullar!
Publicerat: 2011-12-07 Kl: 13:13:14 | I kategori: Julgotta | 0 kommentarerJag hade en underbar idé om att göra en saffransbulle kaka, och det var en mycket god idé måstejag säga! Tills det lilla faktumet att jag glömde bort den när den stod i ugnen... Allt för bränd blev den i alla fall inte och vi hoppas på att den faktiskt går att äta med! Lite saftigare borde den ju blivit av att vara massor med bullar ihopkletade, right?
Jag gjorde även hederliga saffransbullar i form, vilket vi mumsade på 2a advent hos min mor och far! Mycket mumsiga! Jag tog 2 olika sorters formar när jag gjorde dessa (de första räckte inte riktigt till) och jag måste säga att jag älskar båda formarna, men visst är de med pepparkakor bara aldeles för underbara? De andra kommer från Kalasform, som jag lovordat förut, och de är totalt underbara! De älskade pepparkaksformarna är köpa på lagerhaus :)
Receptet är jag dock inte helt nöjd med så det skippar jag att lägga ut, men har en till idé på saffransbullar så det kommer nog ett recept senare!
Ha en härlig dag nu! Själv ska jag se till att bli frisk från den förbannade magsjukan så jag kan baka igen! (Tacka gudarna för att jag har inlägg på lager!! För bakar gör man inte förän MINST 48timmar efter man blivit frisk, gärna 72.)
/Simone
6 December: Vörtbröd!
Publicerat: 2011-12-05 Kl: 12:10:33 | I kategori: Recept | 0 kommentarerBilden och receptet kommer helt från sambon min!
När vi bakar bröd här hemma kör vi rakt av på känn, det enda som behöver vara riktigt mätt är vätskan och jästen. För en halv liter vätska går det 50g jäst (1pkt) sedan är det bara att höfta fram tills degen får en bra konsostens av mjölet. I receptet är det 50/50 rågsikt och vetemjöl så ni får helt enkelt köra på tills degen inte längre är kladdig men den kan fortfarande vara lite lite klibbig.
Andreas vörtbröd
Ingridienser:
1burk Guinnes
½dl
½dl Mörk sirap
1msk Olivolja
1½-2msk Vörtkryddor (kockens färdiga blandning)
knappt 1tsk Ingefära
1msk Kanel
½msk Malen nejlika
½mk Kummin
50g jäst
En nypa salt
Rågsikt 50%
Vetemjöl 50%
Beskrivning:
1. Värm vätskan till ca37grader (fingervarmt)
2. Lös upp jästen i lite av vätskan och blanda sedan ner resten av vätskan och alla ingridienser utom vetemjölet och rågsikten.
3. Blanda ner rågsikt/vetemjöl och arbeta degen tills den känns smidig.
4. Grädda i ugnen på 175grader tills brödet når 92-93 grader på en termometer.
Ja det är ett hett tips det där med termometer i brödet, vi stoppar i termometern mitt i brödet som på kött och helt plötsligt får man aldrig över eller under gräddat bröd!
5 December: Jul senap + Recept
Publicerat: 2011-12-05 Kl: 11:20:00 | I kategori: Recept | 0 kommentarerÄlskar förövrigt burken jag har senap i! Den kommer i början från någonstans kring bergsjö/gnarp/hassela och hade då honung i sig :)
Tore Wretmans Julsenap
Ingridienser:
1dl senapspulver
1½msk vinäger
1tsk salt
2msk ljus sirap (Här använde jag 4 msk men skulle nu tagit närmare en dl när jag vet hur den blev)
1½dl gräddfil
Beskrivning:
1. Rör samman allt utom gräddfilen till en jämn konsistens.
2. Rör ner gräddfilen.
3. Förvara i en bruk med tätslutande lock.
4. Låt stå MINST en vecka innan ni äter den för att den ska få fram smakerna riktigt (sedan ska den bara bli godare med tiden).
/Simone
Helgens tårtor...
Publicerat: 2011-12-04 Kl: 20:37:14 | I kategori: Tårtor | 0 kommentarerTårta nummer 1, den skulle ha petshop som motiv.
Vi har en vaniljbotten med hemgjord hallonsylt, hemkokt vaniljkräm och sedan glasscreme. Är faktiskt inte helt nöjd med denna, mer grädde skulle det vart till en botten som blev rätt tung, men det vet vi till nästa gång!
Tårta nummer 2, bamse tårtan
I den har vi chokladbottnar, och på första lagret skumbananfluff och grädde, på andra lagret har vi chokladmousse och grädde. Detta är nog banne mig lite av en favorit hos mig, verkligen galet god!
Ja, vi var tveksamma till att äta dom, men jag kunde inte hålla mig från att smaka lite i alla fall..
/Simone
4 December: Knäck + Recept
Publicerat: 2011-12-04 Kl: 15:15:34 | I kategori: Recept | 2 kommentarerNumer tycker jag inte det är speciellt jobbigt, tycker faktiskt det går rätt fort och smidigt. Egentligen har jag inte ändrat mitt sätt att göra det på, jag kokar på spis i första bästa kastrull (tjockbottnad bör det vara för att det inte ska bränna fast lika lätt, men det har jag helt ärligt aldrig riktigt förstått vad det är), denna gång använde jag en rejäl teflonkastrull, det gick bra det med!
Ett problem som däremot fortfarande kvarstår det är att jag i princip alltid kokar knäcken för mjuk så jag måste ha den i kylen/frysen med papper mellan för att den inte ska kleta ihop helt och hållet.. Detta förutom den jul jag gjorde den stenhård då såklart... Men mjuk eller ej, gott är det!
Jag själv föredrar utan mandel, men för att variera lite gjorde jag några där jag strödde på mandeln efter att jag hällt upp knäcken vilket ni ser på bilden nedan, och mandeln den sket jag i att skolla, för det tycker jag mest är onödig tid till just detta! Ännu en gång handlar det om prioriteringar inför julen :)
Ett stort tips har jag i alla fall till er och det är att ta en mjölkkanna, såssnipa eller annat som tål värme och är till för att hällas ur. Denna häller ni varmt vatten i en stund innan knäcken är färdig så den är varm (knäcken håller sig varm bättre då) och sedan häller ni över knäcken i denna och portionerar ut i formarna. Helt klart mycket smidigare!
Dessa underbara små formar hittade jag på lagerhaus för 39:- tror jag det var!
Recept på knäck
Ingridienser:
3dl socker
3dl ljus sirap
3dl grädde
ev. ½dl hackad mandel
Beskrivning:
1. Blanda alla ingridienser i en kastrull.
2. Koka och rör nu och då för att slippa att det kokar över, klart är det när du får en fast kula när du gör kulprovet (droppa lite knäcksmet i ett glas med iskallt vatten)
3. Häll upp i formar.
Ha nu en härlig andra advent!
/Simone
3 December: Choklad fudge + Recept
Publicerat: 2011-12-03 Kl: 11:09:00 | I kategori: Recept | 0 kommentarerHär har jag gjort en mycket enkel chokladfudge, som egentligen alla som kan koka knäck kan göra! (En termometer är dock bra att ha)
Tårtparadisets chokladfudge
Ingridienser:
2dl socker
2dl ljus sirap
2dl grädde
100g mörk choklad (jag använde 70%)
Beskrivning:
1. Blanda socker, ljus sirap och grädde i en kastrull.
2. Hacka chokladen.
3. Koka under uppsikt och rör om då och då tills den nått 120 grader.
4. Blanda ner chokladen och rör tills den smultit helt.
5. Häll på bakplåtspapper och låt stå kallt tills den stelnat.
6. Skär i lagom stora bitar (den är rätt mastig!)
Det braiga med denna är att den inte geggar ihop utan man kan lägga den i burkar utan att slå in den! Men håll den gömd, annars kanske det går som för mig! Pojken mumsade i sig sisådär 5 bitar när jag vände ryggen till på morgonen! (Inte alls vad en 1½åring behöver innan dagis!) Sambon älskar den med kan jag lova!
/Simone
2 December: Pepparkaksbak!
Publicerat: 2011-12-02 Kl: 12:01:00 | I kategori: Julgotta | 0 kommentarerBilden säger allt! Pepparkaksbak med barn, hur underbart är inte det? Lyckan i de små ögonen när han får hjälpatill är ovärderlig! Så dagens tips är att ta er tid att baka med era barn nu runt Jul, för jag anser att julen inte ska bestå av stress, det ska vara en njutfull högtid! En högtid där det är helt okej att fuska med små saker som köpt pepparkaksdeg, pepparkakshus och mycket annat!
Jag vet att så många stressar sönder sig under julen, och visst är det mycket mycket mycket som ska göras och fixas och donas, det är det! Men fundera, vad är viktigt för just dig? Julen är en högtid att njuta av och det vill jag att alla mina läsare ska göra!
Här hemma försöker vi börja i tid med julsakerna, mest för att jag vill göra SÅ mycket, men totalvägrar den stress som lätt blir. Vi grejar på lite pö om pö och försöker njuta av det vi gör, och vet ni? Allt behöver INTE bli perfekt! Lät barnen hjälpa till!
Visserligen vill jag ha gärna allt på mitt sätt, men jag låter det vara! Och såhära blev några av min älskade unges egenbakade pepparkakor:
/Simone
1 December: Pepparkakshus!
Publicerat: 2011-12-01 Kl: 22:49:34 | I kategori: Julgotta | 0 kommentarerHjärtanen på sidorna är ett var till oss i familjen, en tradition min mamma alltid gjorde (men med bara mitt och min brors namn) och jag tycker är lite mysig så jag tar efter :) Egentligen ska de hänga i ett fönster men har inte kommit så långt!
Några små tomtar till min kyrka har jag inte heller, så den får minsan stå tom. Vi får låtsas att det är snöstorm och ingen tagit sig dit ;) För snö är det ju både på kyrkan (pudrat florsocker) och runt kyrkan (oätlig dekoration snö).
Inuti har jag satt två spotlights från ikea (15kr st) som drivs av batterier och inte blir varma :) Ljuset syns dåligt på bilden, men det ger lite mysighet här hemma :)
Vad är julkänsla för er?
/Simone
Ännu en blixten McQuees tårta!
Publicerat: 2011-12-01 Kl: 12:35:08 | I kategori: Tårtor | 0 kommentarerBild glömde jag ta så denna blid är tagen av Mamman till Ludde :) TACK för att jag fick låna den av er!
I tårtan är det:
Vaniljbottnar
Blåbärsgrädde
Banangrädde
Och den är spacklad med vaniljsmörkräm
Täckt med SP
Dekorationer i SP
Nej nu vidare i vardagen ;) Men ännu ett inlägg kommer senare, då såklart ett JULIGT inlägg! För jag har ju lovat er ett om dagen fram till jul ;)
/Simone